Een beter geïsoleerd huis zorgt voor een lagere energierekening. Maar ook voor een ongezonder binnenklimaat. Bovenop je energiebesparingsmaatregelen vraagt dit dus om maatregelen om je huis beter te ventileren. Dat kost geld en je klant wil natuurlijk het liefst een ventilatiesysteem dat én een lage investering vraagt én lage gebruikskosten heeft.
Dat kan vaak niet beide. Hoe maak je bij de systeemkeuze een goede afweging die recht doet aan een gezond binnenklimaat?
Jacco Rijnvis, Commercieel Manager bij ClimaRad, vertelt u meer over de voordelen van ventilatiesysteem E.
Lees hier het gehele artikel uit E&W Installatietechniek editie april 2023 over verschillende ventilatiesystemen: 'Voordelig en verstandig ventileren'.
Ventilatiesysteem E
Jacco Rijnvis is commercieel manager bij ClimaRad. Deze fabrikant is gespecialiseerd in decentrale wtw systemen, waarbij ventilatie eventueel kan worden gecombineerd met hoge of lage temperatuurafgifte. Bij ClimaRad spreken ze van ventilatiesysteem E, voorheen in de markt bekend als systeem X1. De initiële investeringskosten voor dit systeem liggen – afhankelijk van het type woning - tussen die van systeem C en D in.
‘De basis is een decentrale wtw-unit, die door de gevel heen toe- en afvoert’, legt Rijnvis uit. ‘Dat gebeurt op basis van vier sensoren. Deze meten het CO2-niveau, de luchtvochtigheid, de buitentemperatuur en de binnentemperatuur en maken doelgericht ventileren mogelijk. Als er niemand thuis is, hoeft het ventilatiesysteem niet aan te staan en kun je dus veel besparen.’
Decentraal of centraal?
Dat er alleen wordt geventileerd in de kamers waarin dit nodig is, is een van de drie voordelen van decentraal ventileren die Rijnvis noemt. Daarnaast is het gunstig dat het systeem gericht per ruimte kan bepalen hoé er wordt geventileerd. ‘Warm wonen, fris slapen’, zo omschrijft ClimaRad dat zelf. ‘Onze wtw-unit plaatsen wij alleen in het warmste vertrek, de woonkamer. In de slaapkamer is ook goede ventilatie nodig, maar daar hoeft het niet zo warm te zijn als in de woonkamer. En dus is er ook geen warmte om terug te winnen.’ Dan is er nog het al eerder genoemde bouwkundige argument. In het geval van renovatie is er niet altijd ruimte om een centraal ventilatiesysteem te plaatsen.
Rijnvis: ‘Ruimtetechnisch is het dan vaak beter om voor een decentraal systeem te kiezen. Onze producten worden tegen de gevel geplaatst en ventileren door de gevel heen. Wij werken dus altijd met zo min mogelijk kanalen.’ Daarmee is overigens niet gezegd dat decentraal altijd de beste optie is. Zowel Bakker als Rijnvis stellen dat de uiteindelijke besparingen bij een decentraal en een centraal systeem over het algemeen ongeveer gelijk zullen zijn.
Jacco Rijnvis
Commercieel Manager West-Nederland