Wanneer het gaat om de combinatie van decentrale ventilatie enerzijds en verwarming/koeling en warmteterugwinning anderzijds, bezet ClimaRad uit Oldenzaal een bijzondere plek in de markt. Sterker nog, het bedrijf geldt binnen Nederland als enige aanbieder van het voornoemde totaalconcept. Met de onlangs geïntroduceerde decentrale ventilatie-unit Vita H1C-S speelt ClimaRad een nieuwe duurzame troef uit die vooral bij woningbouwcorporaties in de smaak zal vallen.
Of, zoals commercieel directeur Ralph Liedenbaum het zegt: "We zien dit product als een betaalbare, breed inzetbare en toekomstbestendige sleutel in de energietransitie."
Lees hier het artikel van Installatie & Bouw - Jaarboek 2023: 'Decentrale ventilatieoplossing voor de woningbouw: Sleutel binnen de energietransitie - Installatie & Bouw - Jaarboek 2023'
De eerder dit jaar gelanceerde ClimaRad Vita H1C-S, uitgerust met een convector voor actieve koeling en verwarming, is speciaal ontworpen voor lagetemperatuursystemen in de woningbouw. Dát gegeven zal er naar verwachting voor zorgen dat het nieuwe apparaat stevig wordt omarmd door woningbouwcorporaties die op zoek zijn naar een duurzame en betaalbare decentrale ventilatieoplossing. Een oplossing ook die meegroeit met de techniek en volop toekomstbestendig is. Welkome extra's wanneer er binnen de energietransitiekaders flinke passen vooruit moeten worden gezet. “Naast verschillende sensoren waarmee je de luchtkwaliteit kunt meten, is het toestel voorzien van een ingebouwde warmtewisselaar”, licht Liedenbaum toe. “Deze vormt een combinatie met een aan de voorkant van de unit aangebrachte convector. Deze is voorzien van aanvullende ventilatoren, die afhankelijk van de verwarmings-/ koelbehoefte kunnen worden uitgebreid met maximaal drie extra fan cassettes.”
Compartimenteren
Met de Vita H1C-S heeft ClimaRad naar eigen zeggen de sleutel binnen de energietransitie in handen. Liedenbaum legt uit waarom. “In de meeste woningen zijn de radiatoren op de slaapkamers en andere bovenvertrekken meestal dichtgedraaid. Het enige vertrek waar de verwarming wél vaak aan staat, is de woonkamer. Wanneer je daar nu gaat ventileren, moet je ervoor zorgen dat de warmte uit de ventilatielucht wordt gehaald en dat deze vervolgens in het vertrek wordt teruggebracht. Juist dát doet de Vita. De unit maakt het mogelijk om te compartimenteren.” Daarmee tackelt ClimaRad het principe van centrale ventilatie met warmteterugwinning. Hierbij wordt de warme lucht uit de woonkamer met de koude lucht uit de slaapkamers samengebracht tot een mengsel, dat vervolgens wordt teruggestuurd naar alle aangesloten vertrekken. “Terwijl in de meeste gevallen op dat moment alleen maar in de woonkamer behoefte is aan warmte”, aldus Liedenbaum. “Een dergelijke situatie moet je dus zien te voorkomen. Wij adviseren dan ook om in woonvertrekken warmteterugwinning te gebruiken en in slaapkamers onze toevoer zónder warmteterugwinning te installeren. En dat kan met de Vita H1C-S. Een betaalbaar, duurzaam systeem dat het bovendien mogelijk maakt om in de toekomst probleemloos over te stappen op het gebruik van andere warmtebronnen- of systemen.”
Inzicht
Het zijn features die vooral woningbouwverenigingen als muziek in de oren zullen klinken. Bovendien kan de inzet van de Vita H1C-S van ClimaRad tijdens renovatieprojecten worden gekoppeld aan een helder inzicht in de TCO, de total cost of ownership.“ Daarvoor hebben we een speciale TCOtool laten ontwikkelen”, aldus Liedenbaum. “Deze geeft woningcorporaties volop inzicht in de besparingen die ze in het geval van renovaties kunnen realiseren wanneer er geswitcht wordt naar andere ventilatievoorzieningen, warmteafgifte-units en warmte-opwekkers. Dat kan flink oplopen. Afhankelijk van de te vervangen componenten is het mogelijk om via de inzet van de Vita H1C-S tot wel 40 procent te besparen op verwarmingskosten. Dat maakt het alleszins de moeite waard om de aanschaf van een dergelijke oplossing te overwegen, zowel in de woningbouw als bestaand zorgvastgoed waar ook een grote verduurzamingsslag te maken valt.”
‘Met de decentrale klimaatunit kan tot wel 40% op verwarmingskosten worden bespaard’