Skip to main content

Artikel Kijk op oost Nederland: 'ClimaRad: pionier in decentrale klimaatoplossingen viert 20 jaar innovatie'

Van startup tot Europese speler: ClimaRad viert 20 jaar innovatie in decentrale klimaatsystemen, waarbij ventilatie rechtstreeks viade gevel plaatsvindt. Commercieel directeur Ralph Liedenbaum en technisch directeur Gerald Franke over groei, duurzaamheid en de rol van een gezond binnenklimaat in woningbouw, zorg en utiliteit.

Luchtkwaliteit als speerpunt
Twintig jaar geleden ontstond binnen radiatorenfabrikant Brugman een vernieuwend idee: een alternatief op centrale ventilatiesystemen met warmteterugwinning (WTW). “Er moest wat te kiezen zijn in de markt naast deze centrale systemen met complexe kanalen”, zegt Ralph Liedenbaum. Het resultaat: een decentrale WTW-unit, slim geïntegreerd achter een paneelradiator. Een nieuw ventilatieconcept was geboren.

Onder leiding van oprichter Peter Schabos werd ClimaRad op 1 april 2005 een zelfstandige entiteit. “Die combinatie van verwarming en ventilatie op kamerniveau was revolutionair”, vult Gerald Franke aan. Dit gecombineerd met intelligente sturing zorgde ervoor dat comfort, energiebesparing en een betere luchtkwaliteit met weinig impact toegevoegd kon worden aan zowel bestaande bouw als nieuwbouw.

Lees hier het artikel:'ClimaRad: pionier in decentrale klimaatoplossingen viert
20 jaar innovatie’- Kijk op Oost Nederland - editie mei 2025' 

Innovatie als constante factor

Vanaf de start lag de focus op innovatie. “Ventilatie was toen nog een ondergeschoven kindje, maar door de toenemende isolatie en de energietransitie wordt het steeds belangrijker”, stelt Franke.
“Hoe ventileer je goed en energiezuinig? Daar blijven we oplossingen voor ontwikkelen, kijkend naar marktontwikkelingen en gebruikerswensen. De verbetering van isolatiewaardes betekent meer focus op en bewustwording voor goed ventileren. Daarnaast kan onze ClimaRad Vita H1C-S, onze nieuwste ventilatie-unit, middels een convector ook actief verwarmen en koelen op een lage temperatuurbron (warmtepomp).”

Ook is comfort van groot belang, want de decentrale units bevinden zich direct in de leefruimte. “De gebruiker staat in direct contact met ons product, dus gebruiksgemak en het bieden van een aangenaam binnenklimaat zijn essentieel om marktleider te blijven”, benadrukt Liedenbaum. ClimaRad’s innovatieve kracht werd recent nog onderstreept door de vermelding dat Oldenzaal bij de meest vooruitstrevende gemeenten van het land behoort op het gebied van hightech. Onlangs is het R&D engineeringsteam verder uitgebreid om zo nieuwe producten te ontwikkelen en de aanpassingen in de  markt te volgen en voorop te kunnen blijven lopen.

Flexibel in diverse markten

Begonnen in de nieuwbouw, verschoof de focus door marktomstandigheden naar de bestaande bouw. “Onze organisatie is flexibel ingericht”, legt Liedenbaum uit. “We bedienen nieuwbouw en renovatie, hoogbouw en laagbouw.” Ook de scholenmarkt werd tijdelijk succesvol betreden, maar rond 2011 kwam de focus weer volledig op woningbouw te liggen, zowel nieuw als bestaand. ”Wij laden het decentrale gedachtegoed bij opdrachtgevers en andere DMU’s binnen de keten. Ons portfolio met gerealiseerde projecten is daar een mooie aanvulling op. Betrokken partijen vertellen waarom zij voor decentraal gekozen hebben en deze gedeelde visie leidt vaak tot vervolgprojecten.

Die flexibiliteit leidde tot verdere productontwikkeling. “We groeiden van componentleverancier naar systeemaanbieder”, vertelt Franke. “We ontwikkelden eigen lokale afzuigventilatoren voor badkamer, keuken en toilet, welke draadloos gekoppeld worden aan onze WTW-toestellen. Ook hier decentraal: vraaggestuurd afzuigen bij de bron, en ook alleen wanneer nodig.

Warm wonen, fris slapen

Het decentrale gedachtegoed leidde tot het concept 'Warm wonen, fris slapen'.
“Waarom centrale WTW in de gehele woning, met de wetenschap dat er grote verschillen zijn in temperatuur op kamerniveau?”, vraagt Liedenbaum retorisch. “WTW heeft alleen zin in een warm vertrek, dit is veelal alleen de woonkamer. Zo voorkom je onnodig energieverbruik en menging van lucht tussen warme en koude ruimtes.”

Deze zonering, al vroeg door ClimaRad voorzien, wordt door stijgende  energieprijzen en Europese regelgeving steeds relevanter. “Gebouwautomatisering op kamerniveau is de toekomst, zeker in de utiliteit. Daar zijn wij met onze systemen perfect op voorbereid”, aldus Franke.
“Ventilatie, verwarming Ă©n koeling per ruimte regelen, zonder grote bouwkundige ingrepen.”

Sleutelrol in energietransitie

ClimaRad bedient nu drie verticale markten: wonen, zorg en werken. “In de woningbouw, zeker bij woningcorporaties, werd toentertijd sterk op prijs gestuurd”, zegt Liedenbaum. “Daarom zochten we ook markten waar luchtkwaliteit en comfort Ă©cht prioriteit hebben, zoals de zorg. Daar concurreerden we niet tegen een raamrooster, maar tegen grote luchtbehandelingskasten.”

Het succes in de zorg straalde af op de woningbouw, met name hoogbouw.
“Ontwikkelaars zagen het bouwkundige voordeel van ons decentrale systeem, zoals het wegvallen van schachten, waardoor bouwkosten gereduceerd konden worden. Zo bouwden we een sterk netwerk op, met veel herhaalaankopen bij vele investeerders en voorschrijvers in de keten.”

Voor woningcorporaties is ClimaRad nu een belangrijke partner in de verduurzaming. “Zij moeten de energielasten voor huurders verlagen en gereed maken voor de toekomst”, verklaart Franke. “Ventilatieverlies en stooklijn verlaging aanpakken is laaghangend fruit. Onze systemen combineren warmteterugwinning en afgifte en zorgen voor energiebesparing, comfort en een gezond binnenklimaat, iets wat bijvoorbeeld pv-panelen alleen niet kunnen bieden.”

De ventilatiemarkt groeit gestaag, zonder directe subsidies. “Als je de schil van een woning isoleert, wordt ventilatieverlies een grote post. Onze WTW-units winnen meer dan 80 procent van de warmte terug. Dat levert een directe besparing op”, zegt Franke. “De duurzaamste energie is de energie die je niet gebruikt.”

“We leveren niet alleen een product, maar een compleet gedachtegoed”

Ook in de utiliteitsmarkt groeit de vraag. “Na ledverlichting en zonnepanelen is ventilatie de volgende logische stap om energielabels te verbeteren en comfort te verhogen”, stelt Liedenbaum. “Zeker met hybride werken is zonering essentieel. Ons systeem voorkomt onnodig verwarmen of koelen van lege kantoordelen.”

Circulariteit en Europese ambities

Circulariteit is een integraal onderdeel van de bedrijfsfilosofie. “We gebruiken steeds meer gerecycled plastic, deels uit eigen recycling in onze fabriek in BosniĂ«â€, vertelt Franke. “Ook de fabriekspanden zelf zijn verduurzaamd met zonnepanelen en warmtepompen. Dit sluit aan bij de Net Zero-ambities van ons moederbedrijf Volution Group.”

De volledige overname door het Britse, beursgenoteerde Volution Group PLC eind 2024 ondersteunt de Europese groeiambities. “Via zusterbedrijven in Duitsland, Engeland en de Nordics kunnen we onze succesvolle producten nu breder vermarkten”, zegt Liedenbaum. De eigen productie blijft in BosniĂ«.

“De keuze voor BosniĂ« was destijds mede ingegeven door kennisoverdracht en lokale werkgelegenheid, ondersteund door Europese programma’s”, licht Franke toe. “We hebben daar nu twee moderne productielocaties waar we met gerecyclede materialen onze eigen onderdelen spuitgieten, extruderen, snijden en lassen en onze eindproducten volledig assembleren en testen.”

Kennis delen en ondersteunen

ClimaRad profileert zich niet alleen als leverancier, maar ook als kennispartner. “We organiseren kennisevents, zoals recentelijk voor 125 managers uit de zorg en corporaties”, vertelt Liedenbaum. “Daar deelden we inzichten over de actualiteit als circulair wonen, Volledig Pakket Thuis en conceptueel bouwen.

Daarnaast investeert het bedrijf fors in ondersteuning. “Onze salesafdeling ondersteunt in samenwerking met marketing de hele keten, van opdrachtgever tot installateur en bewoner”, zegt Liedenbaum.
“We bieden trainingen via de ClimaRadAcademy en ontwikkelen bewonersfilms en andere tools om de energietransitie en het gebruik van onze systemen goed uit te leggen.”

Maatschappelijk betrokken

De Twentse inborst vertaalt zich ook in maatschappelijke betrokkenheid. “We zijn een sociaal bedrijf, intern en extern”, benadrukt Liedenbaum. “Recent hebben we met collega’s ouderen uit lokale verzorgingstehuizen een dagje uit bezorgd via het initiatief ‘Koffie Club Oldenzaal’. Dat past bij wie we zijn.”


Met een duidelijke focus op innovatie, duurzaamheid en het bieden van een comfortabel en gezond binnenklimaat, speelt ClimaRad een steeds prominentere rol. “We leveren niet alleen een product, maar een compleet gedachtegoed dat essentieel is voor de gebouwen van nu en de toekomst”, besluit Franke.Â