Circulair ondernemen is allang geen toekomstmuziek meer: het is een noodzakelijke en strategische keuze voor bedrijven die willen bouwen aan een duurzame toekomst. In deze Themaspecial delen zes koplopers uit Oost-Nederland hun visie, kansen én uitdagingen. Wat blijkt? Circulair denken leidt tot concrete impact: van CO₂-reductie en hergebruik tot innovatie, kostenbesparing en nieuwe verdienmodellen. Toch vraagt het ook om lef, samenwerking en systeemverandering. Door pioniers als deze groeit circulair ondernemen uit van een ‘moetje’ tot een onderscheidend vermogen. Zij laten zien: wie nu de stap zet, bouwt aan de leefomgeving en economie van morgen.
Lees hier het artikel in magazine Kijk op Oost Nederland: 'Circulair ondernemen: van ideaal naar impact - Vakblad Kijken op Oost Nederland - editie juli 2025'
Gerald Franke, tecnische directeur bij ClimaRad, vertelt,
1. Wat maakt de organisatie waar u werkt zo bijzonder?
ClimaRad BV gelooft in een gezond en duurzaam binnenklimaat en vindt dat alle gebouweigenaren de huidige energietransitie moeten kunnen realiseren met HVAC-oplossingen die toekomstbestendig zijn en maximaal scoren op ventilatieprestatie en energiezuinigheid.
Wij ontwikkelen, produceren en vermarkten intelligente decentrale klimaatunits, lage temperatuur afgifte-units en slimme combinaties daarvan waarbij het milieu en het welzijn van de mens centraal staan.
2. Welke kansen ziet u in circulair ondernemen voor uw organisatie?
Door actief te werken aan CO₂-reductie, hergebruik en zelfvoorzienendheid dragen wij niet alleen bij aan een duurzamere samenleving, maar spreken we ook een toekomstgerichte klantengroep aan die deze waarden deelt. Tegelijkertijd versterken we onze aantrekkingskracht op jonge, ambitieuze professionals en maken we bewust keuzes in onze samenwerking met preferred suppliers.
3. Wat doet u op dit moment al op het gebied van circulair ondernemen?
Wij maken gebruik van gerecyclede plastics in onze productie en ontwerpen producten modulair en demontabel. Hierdoor kunnen onderdelen eenvoudig vervangen worden en materialen aan het einde van de levensduur goed gescheiden worden. Onze panden zijn uitgerust met zonnepanelen, warmtepompen en onze eigen ventilatiesystemen. Wij zijn volledig gasloos en daarnaast is ons ‘wagenpark’ grotendeels elektrisch of hybride.
4. Tegen welke uitdagingen loopt u aan als het gaat om circulair ondernemen?
Hoewel onze producten energie terugwinnen en zo bijdragen aan duurzame woningen, ontbreekt het nog aan voldoende wetgeving en bewustwording bij bouwers en consumenten. Daarnaast leggen financiële beperkingen een rem op het denken in Total Cost of Ownership op lange termijn. Tevens is de beschikbaarheid van data in de leveranciersketen beperkt, waardoor het lastig is om nauwkeurige LCA-berekeningen (levenscyclusanalyses) te maken. Dit remt verdere circulariteit in ontwerp en productie.
5. Wat zou u graag willen realiseren op circulair gebied, als alles mogelijk was?
Als alles mogelijk was, zouden wij onze bedrijfspanden volledig energie zelfvoorzienend maken, al het transport verduurzamen en een gesloten materiaalketen realiseren. Daarbij willen we onze producten na einde levensduur terugnemen om materialen duurzaam te scheiden en te hergebruiken.
6. Hoe ziet uw organisatie eruit over 5 of 10 jaar, is deze dan bijv. meer circulair?
De komende jaren willen wij onze producten verder verduurzamen. Dit doen wij door het gebruik van nog meer gerecyclede en CO₂-arme materialen en het optimaliseren van onze ontwerpen voor betere materiaalscheiding. Ook verlengen wij middels modulaire opbouw de levensduur van ons basisproduct. Zo groeit ClimaRad BV uit tot een volledig circulaire speler binnen de HVAC-markt.