Skip to main content

Artikel Vakblad Warmtepompen: 'Ventilatie en afgifte in één als optie bij een warmtepomp'

In een bestaande woning overstappen op een warmtepomp? Dan is de kans groot dat er ook een nieuw of aangepast afgiftesysteem nodig is. Op bouwkundig vlak is dat soms een behoorlijke uitdaging. De ClimaRad Vita H1C-S, een ventilatie- en afgiftesysteem in één toestel, kan in die gevallen uitkomst bieden.

Het toestel waar we het over hebben, de Vita H1C-S van ClimaRad, bestaat uit een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, en een convector. Het is geschikt om te worden gecombineerd met een warmtepomp, voor verwarmen en koelen. 

Lees hier het artikel van ClimaRad in Vakblad Warmtepompen: 'Ventilatie en afgifte in één als optie bij een warmtepomp - Vakblad Warmtepompen - editie oktober 2024' 

''Je past de Vita toe wanneer je met lage temperaturen gaat werken". zegt Rick Mathijssen, regiomanager Zuid van ClimaRad. "Zeker in renovatieprojecten zijn er dan qua afgiftesysteem niet zoveel smaken beschikbaar; je komt al snel bij convectoren uit. Wij combineren dat met een decentraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning, waardoor je ook geen kanalen en schachten hoeft aan te leggen.

Een groot voordeel van dit systeem is dat het plug & play kan worden geïnstalleerd. "Het kost voor de installateur ongeveer een halve dag om de bestaande installatie te verwijderen en de Vita op te hangen. De enige bouwkundige aanpassing die nodig is, is het boren van twee gaten in de gevel. Voor de isolatie levert dit geen problemen op'', zegt Mathijssen. De unit zelf is volgens hem goed geïsoleerd en werkt met een kleppensysteem, waarbij de kleppen sluiten wanneer de unit niet ventileert.

De kosten voor het toestel inclusief installatie zijn volgens Mathijssen niet veel hoger of lager dan die van een centraal wtw-systeem met vloerverwarming. "Maar omdat er geen schachten, verlaagde plafonds en andere aanpassingen nodig zjin, is het bij renovatie wel degelijk een goedkopere optie. Bovendien zien we dat woningcorporaties steeds vaker rekening houden met bewoners, die natuurlijk niet lang tussen de troep willen zitten. Nog los van de prijs is ook dat een argument om voor dit systeem te kiezen."

Ook hogetemperatuurverwarming

Hoewel het ClimaRad-klimaatsysteem is gericht op lagetemperatuurverwarming, werkt dc convector ook met hoge temperaturen. Mathijssen; "Wat we in de bestaande bouw vaak zien, is dat wanneer de cv-ketel nog pakweg tien jaar mee kan, mensen hem niet direct willen vervangen. Het is dan geen probleem om de Vita al te plaatsen. Wanneer bewoners later alsnog overstappen op een warmtepomp, hebben ze al een afgifte- en ventilatiesysteem dat daar klaar voor is."

Hoeveel units nodig zijn, hangt deels van de situatie af. Maar in de residentiële sector geldt wel de stelregel 'warm wonen, koud slapen'. ''In de woonkamer wil je veel comfort en geen tocht. Daar past de Vita dus erg goed. Maar in de slaapkamers willen bewoners het doorgaans wat koeler hebben en zetten ze vaak het raam open. Het aandeel van wtw is dan niet erg groot, dus is het zonde van de investering om hier een wtw-unit te plaatsen. In plaats daarvan maken we een combinatie: de Vita in de woonkamer, raamroosters in de slaapkamers en afzuigcomponenten in de natte ruimtes.'' 

Met de Vita H1C-S richt ClimaRad zich met name op de bestaande woningvoorraad. ''We zijn ook actief in de nieuwbouw, maar de Vita is niet altijd een geschikte oplossing voor nieuwbouwwoningen. De grootste uitdaging is dat er voldoende borstwering aanwezig moet zijn. Van de bovenkant van de vloer tot de onderkant van de vensterbank is dit minsterns 52 centimeter. In de bestaande bouw past dit meestal wel, maar in nieuwbouw heb je vaak te maken met veel glas. Dan passen we in veel gevallen onze Ventura-klimaatunits toe. Dit zijn verticale units die verder hetzelfde werken als de Vita. 

Ventura voor grote utiliteit

Mathijssen vervolgt: ''Het systeem gaat uit van een gemiddeld gezin; één unit voldoet qua ventilatie voor vier personen, ongeacht de grootte van de ruimte. In sommige utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, is dit systeem ook toe te passen, maar moet je dus voor iedere vier personen een unit plaatsen. Vaker biedt de Ventura-unit dan uitkomst, vanwege zijn capaciteit. Behalve in woningen, appartementen en zorginstellingen zijn we dus ook actief in utiliteitsgebouwen. In schoolgebouwen zul je ons niet snel vinden, aangezien daar gemiddeld dertig leerlingen in een lokaal zitten en er te veel units nodig zouden zijn.''

Renovatieproject Hellevoetsluis

In april van dit jaar schreven we over een renovatieproject in Hellevoetsluis. Het ging om de verduurzaming van een jaren '80-woning, waarbij naast PVT-panelen en een warmtepomp ook de ClimaRad Vita H1C-S werd geplaatst. In totaal zelfs vijf stuks: in de woonkamer, de slaapkamers en op zolder. Bij de verbouwing kwam ook verregaande isolatie kijken, wat deze manier van ventileren een aantrekkelijke oplossing maakte. Een andere belangrijke reden was dat er geen kanalen nodig waren die anders achter koven hadden moeten worden weggewerkt. 

Contact

We leggen u graag meer uit over ClimaRad

Bellen mag ook: +31 (0) 541– 358 130

Rick Mathijssen
Regiomanager Zuid