Rembrandtplein, Ooiervaarsstraat en Jacob van Ruysdaelplein Lisse | ClimaRad Skip to main content

ClimaRad Smart

Renovatie 596 appartementen te Lisse

Omvang 596 appartementen

Opdrachtgever Woonstichting Stek

Architect Van Schagen Architecten

Adviesbureau Starre Advies

Installateur Bonarius Techniek B.V.

Oplevering 2022

 

Verschillende galerijflats aan het Rembrandtplein, de Ooiervaarsstraat en het Jacob van Ruysdaelplein zijn de laatste jaren gerenoveerd. In totaal betreft het 596 appartementen. De appartementen van deel 1 van de renovatie (2015) zijn voorzien van een eigen CV ketel en alle radiatoren waaronder in de woonkamer een radiator i.c.m. een decentrale ventilatie unit (ClimaRad 2.0). De ventilatie is zowel verbeterd door het toepassen van het ClimaRad klimaatsysteem als het aanbrengen van dak ventilatoren. Door o.a. deze aanpassingen hebben de woningen label A gekregen.

De appartementen van deel 2 zijn volledig van het gas door middel van een pelletinstallatie met hoge temperaturen, hierdoor heeft het gebouw een beter energielabel gekregen. Huidige radiatoren konden behouden blijven, alleen in de woonkamer is de radiator vervangen door een radiator i.c.m. een decentrale ventilatie unit (ClimaRad 2.0).

Daarnaast zijn draaiende delen van de kozijnen vervangen. Al het gedateerde isolatieglas is vervangen voor minimaal HR++ incl. ventilatie roosters. Aan de veiligheid is ook gewerkt, zo zijn de voordeuren van de appartementen en de pui van de entrees vernieuwd. De meeste balkons zijn vergroot en voorzien van panelen met glas. Ook hebben alle flats een nieuwe uitstraling gekregen door verandering van de kleur en materialen aan de buitenzijde wat zorgt voor een esthetisch beter aanzicht. Rond 2015 is het eerste gedeelte opgeleverd en in 2022 het laatste deel. 

Type klimaatbeheersing

In de woonkamers van de appartementen zijn ClimaRad 2.0 ventilatie-units (met kantelbare radiator) geïnstalleerd. De sensoren in deze decentrale ventilatietoestellen meten constant de luchtvochtigheid, het CO2-gehalte en de binnen- en buitentemperatuur en bepalen op die manier hoeveel er geventileerd moet worden om teveel vocht in huis te vermijden en een optimaal leefklimaat te waarborgen. Het ingebouwde warmteterugwinning systeem hergebruikt daarbij de warmte uit de afgevoerde lucht wat de bewoners een behoorlijke energiebesparing oplevert. Daarnaast hangt er een ClimaRad MiniBox in zowel in de keuken als in het toilet. De ClimaRad MiniBox in het toilet is ook werkend voor de badkamer. De ClimaRad WTW-unit en de ClimaRad MiniBoxen werken draadloos samen.

Bart Scholtus, Woonstichting Stek, vertelt,

Het project omvatte het aanpassen van balkons (door ze te verbreden), het vervangen van collectieve verwarmingssystemen door individuele HR combi ketels, het verbeteren van isolatieglas, en het implementeren van warmte-terugwinning (WTW) systemen met ClimaRad. Dit was een grootschalig project voor Stek, waarbij we veel gebruik maakten van ingehuurde projectleiders en toezichthouders. De belangrijkste doelen waren het verbeteren van het energielabel en het verhogen van het comfort.

De belangrijkste uitdaging was het realiseren van adequate ventilatie in de appartementen. Voor projectonderdeel A was WTW wenselijk, terwijl dit voor projectonderdeel B vrijwel een vereiste was. Vanwege de beperkingen in de plaatsing van WTW-leidingen, werd gekozen voor ClimaRad. Daarnaast was er de uitdaging om 'van gas af' te gaan en een aanzienlijke verbetering van het energielabel te bereiken. Dit werd gerealiseerd met collectieve pelletinstallaties, die dankzij hun hoge temperatuur efficiënt functioneren zonder de noodzaak om de bestaande radiatoren te vervangen. Zware buitengevelisolatie, verbeterde kozijnen, deuren en isolatieglas droegen bij aan de energiebesparing.

De keuze voor ClimaRad werd voornamelijk bepaald door de ventilatie-uitdagingen en de voordelen van het systeem zoals ruimtebesparing en het ontbreken van klachten over luchtbeweging of tocht van de WTW-motoren.

ClimaRad biedt ruimtebesparende oplossingen zonder klachten over luchtbeweging of tocht van WTW-motoren.

Bart Scholtus | Woonstichting Stek

Voordelen ClimaRad Smart

Deze ClimaRad Solution zorgt ervoor dat ventilatie rechtstreeks via de gevel plaatsvindt.

Hierdoor zijn complexe ventilatiekanalen overbodig. De ingebouwde sensoren van de ClimaRad WTW-toestellen meten automatisch op basis van CO₂, luchtvochtigheid en binnen- en buitentemperatuur.

Het systeem weet op die manier hoeveel frisse lucht er toegevoerd en verwarmd moet worden. In de zogenaamde natte ruimtes zorgt de ClimaRad Fan, ClimaRad MiniBox of ClimaRad MaxiBox voor een goede binnenluchtkwaliteit. Dit wordt automatisch aangestuurd op basis van de luchtvochtigheid en aanwezigheid van personen in de ruimte.

ClimaRad Smart+ Solution
Uitbreiden naar de ClimaRad Smart+ Solution houdt in dat de basis Smart Solution wordt uitgebreid middels één of meerdere draadloze CO2-sensoren in de slaapkamers. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen grondgebonden (GG) woningen, waarbij CO2-sensoren in alle slaapkamers worden toegepast, en niet grondgebonden (NGG) woningen waarbij enkel in de hoofdslaapkamer een CO2-sensor wordt toegepast.

ClimaRad Smart Supply Solution
Bij de ClimaRad Smart Supply Solution vindt de ventilatie van de slaapkamers plaats via ClimaRad S-Fans. Deze Fans zorgen voor een comfortabele luchttoevoer in de slaapkamers, die in combinatie met de WTW-unit en afzuiging in de hele woning een gezond binnenklimaat realiseert.

Goed om te weten over ClimaRad Smart

  • De verschillende producten van de ClimaRad Smart Solution communiceren draadloos met elkaar.

 

Contact

We leggen u graag meer uit over deze case

Bellen mag ook: +31 (0) 541– 358 130

Klaas Geugjes
Projectmanager West-Nederland